Kebahagiaan Dalam Senyuman

Hiding Greeting Card

Masa yang agak tenang ini, saya mengambil peluang menulis dan berkongsi pengalaman biarpun tidak nafikan pada waktu tertentu, saya sangat disibukkan dengan pelbagai urusan.

Terkurung dalam dunia yang luas bukan mudah melainkan mereka yang minat berkurung, bagaikan kena perintah berkurung tetapi hakikatnya ia sebuah kebebasan yang amat damai.

Walaupun saya menulis dalam media sosial tapi saya bukan suka sangat dunia media sosial sebenarnya. Namun melihat media social ini ruang dakwah, saya teruskan. Saya hanya menulis apa yang saya tahu sahaja. Apabila kita mula bercakap dan menulis apa yang bukan bidang kita, saya rasa di situ boleh menjatuhkan kredibiliti.

Disebalik perasaan merasa tahu semua perkara, hakikatnya banyak lagi perkara yang tidak tahu, jangan sesekali terpedaya dengan penyakit rasa tahu.

Asalnya saya tiada suka sangat tahu dunia luar apatahlagi dari sumber yang tidak jelas kerana jiwa lebih damai dengan tiada banyak tahu dari tahu hal yang tiada faedah dan banyak kepada andaian.

Namun, saya tiada menolak banyak kebaikan yang diperolehi oleh penyebar-penyebar kebaikan dan menjadikan ia sebagai dunia untuk mereka sebarkan idea, ilmu dan produk-produk.

Setiap insan ada dunia mereka masing-masing, manusia bagaikan planet-planet yang bergerak di atas paksi masing-masing, mereka bebas dengan dunia mereka namun mereka perlu disatukan dengan satu ikatan yakni mereka adalah hamba kepada penciptaNya dan dilahirkan untuk saling lengkap melengkapi sesama insan dan alam sebagai satu ekosistem.

Oleh itu, insan wajib berkasih sayang sebagai satu sistem yang telah ditetapkan dalam kehidupan oleh Allah, bila insan melanggar peraturan ini, maka ia membawa kehancuran kepada kehidupan dan alam ini, inilah yang difirmankan Allah:

“Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia” (Ar Rum : 41)

Untuk mendapat jiwa bertuhan, manusia perlu melalui proses-proses yang telah ditunjuk oleh Rasulullah saw, ia bermula proses mengenal Allah dengan akal bermula dari kewujudanNya, sifatNya, asmaNya dan afaalNya hingga timbul keyakinan yang kental dan tiada tergugat walau sezarah. Ia dinamakan iman pada akal atau ilmu.

Kemudian disempurnakan kepada tauhid dzauqi iaitu merasai akan segala apa yang dipelajari dalam tauhid dalam hatinya.

Untuk mendapatkan tauhid rasa ini, ia bukan boleh dapat dengan perbahasan ilmu semata-mata, akan tetapi ia anugerah oleh Allah ke dalam hati insan.

Untuk mendapat anugerah Allah tersebut, seseorang itu wajib terlebih dahulu miliki cinta Rasulullah saw. Tanpa hati yang memiliki cinta kepada Baginda saw, rahmat Allah tidak akan turun ke dalam hati mereka walaupun ibadah dan zikirnya mengatasi malaikat.

Jiwa yang dilimpah cahaya akan menemui kebebasan, dari kesempitan dunia kepada keluasan alam yang pelbagai dimensi. Mereka tidak hidup semata untuk nafsu akan tetapi hidup untuk lebih bermakna iaitu kepada Tuhan.

Kehidupannya adalah untuk gembirakan Allah dan Rasul. Apa jua yang mereka lakukan, Mereka lakukan apa jua bukan untuk gembirakan diri sendiri akan tetapi semata-mata untuk menuju apa yang diredhai Allah dan Rasul.

Jika kesakitan, kepedihan, kesepian , musibah adalah jalan untuk mencapai cinta Allah dan Rasul, meraka akan melalui dengan gembira tanpa merasa sakit dan derita.

Belajarlah hidup dengan banyak senyuman jika mahu bahagia, bukan sekadar berpura-pura memberi senyuman tetapi benar-benar dari hati yang sentiasa redha, syukur, cinta lantaran sentiasa muraqabah (rasa kebersamaan) bahawa segala perkara dalam hidupnya adalah dari Allah, dengan Allah dan untuk Allah.

 

Sumber: FB Hanif Ibrahim

Putih Melati

Karya melambangkan jiwaku

More Posts - Facebook

Tags: #AntibiotikKehidupan

Belajar Kompang Paluan Asli – Muzik Tradisional Melayu
Pengenalan Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia
Belajar Kompang Paluan Joget – Muzik Tradisional Melayu
Pengenalan Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia
Belajar Kompang Paluan Zapin – Muzik Tradisional Melayu
Pengenalan Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia
Kompang Paluan Inang – Muzik Tradisonal Melayu
Pengenalan Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia

Leave a reply "Kebahagiaan Dalam Senyuman"